Δημιουργία Του Πρωτου Μόνιμου Κέντρου (CHECKPOINT) Στην Κύπρο

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ TOΥ ΠΡΩΤΟΥ ΜΟΝΙΜΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ
ΠΡΟΛΗΨΗΣ & ΕΞΕΤΑΣΗΣ – CHECKPOINT – ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ
Υπό την εποπτεία του Υπουργείου Υγείας

21 Φεβρουαρίου 2017
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΜΕΓΑΛΩΝ ΧΟΡΗΓΩΝ

Την ερχόμενη Τρίτη, 21η Φεβρουαρίου 2017, το Κέντρο Υποστήριξης Οροθετικών Ανθρώπων (ΚΥΦΑ) ανακοινώνει τη δημιουργία του πρώτου μόνιμου Κέντρου Πρόληψης & Εξέτασης Checkpoint στην Κύπρο, τον ερχόμενο Απρίλη, υπό την εποπτεία του Υπουργείου Υγείας, με τη στήριξη των μεγάλων χορηγών RCB Bank και Remedica.

Πολλοί βάζουν το φόβο πάνω από την πρόληψη κι αυτό είναι πολύ αρνητικό συναίσθημα. Αυτή η αντιμετώπιση ίσως είναι και η απόρροια μίας εποχής κατά την οποία ένα θετικό αποτέλεσμα σήμαινε «θάνατος», κάτι που σήμερα δεν ισχύει. Σήμερα με τον HIV μπορείς να ζήσεις μία φυσιολογική ζωή, με το ίδιο προσδόκιμο ζωής με έναν μη οροθετικό άνθρωπο.

Εδώ και 5 χρόνια, στις ευρωπαϊκές χώρες λειτουργούν τα οργανωμένα checkpoints. Εδώ και μια πενταετία στην Ευρώπη, κάθε Νοέμβριο, για 2 εβδομάδες γίνεται η ευρωπαϊκή εξέταση για τον HIV (European Testing Week) όπου όλες οι ευρωπαϊκές χώρες λαμβάνουν μέρος. Στην Κύπρο δυστυχώς δεν λειτουργεί ακόμη κανένα μόνιμο κέντρο checkpoint, αλλά με τη στήριξη της RCB Bank και της Remedica, τον ερχόμενο Απρίλιο θα δημιουργηθεί το πρώτο μόνιμο κέντρο checkpoint στη Λεμεσό καθώς και κινητή μονάδα.

Το Κέντρο checkpoint θα αφορά το early testing, το οποίο είναι πολύ σημαντικό, αφού άμεσα κάποιος μπορεί να ανακαλύψει εάν είναι οροθετικός και να ξεκινήσει άμεσα φαρμακευτική αγωγή, η οποία μειώνει τον κίνδυνο μετάδοσης και εξέλιξης του ιού.

Τι είναι τα Κέντρα Πρόληψης και Εξέτασης Checkpoint;
Τα Κέντρα Πρόληψης και Εξέτασης Checkpoint είναι κέντρα πρόληψης, στα οποία παρέχονται υπηρεσίες ενημέρωσης αλλά και γρήγορης εξέτασης για τον HIV.

Για την εξέταση:
Στο Checkpoint μπορείς να κάνεις δωρεάν, ανώνυμα και εμπιστευτικά, γρήγορο τεστ για HIV, αρκεί να κλείσεις ραντεβού μέσω τηλεφώνου ή επίσκεψης στις εγκαταστάσεις του ΚΥΦΑ στη Λεμεσό. Η διάρκεια της κάθε συνεδρίας θα είναι 10 -30 λεπτά και θα περιλαμβάνει την εξέταση, αλλά και την ενημέρωση. Η εξέταση θα πραγματοποιείται με τη μέθοδο “rapid test” όπου είναι η πλέον γρήγορη εξέταση και δίνει αποτέλεσμα μέσα σε ένα μόλις λεπτό με μία σταγόνα αίμα από το δάχτυλο. Το ποσοστό εγκυρότητας κυμαίνεται από 99,6 έως 100%. Σε περίπτωση που το rapid test δείξει ότι υπάρχουν αντισώματα, θα πρέπει να ακολουθήσει διασύνδεση με το Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Για την ενημέρωση:
Η ενημέρωση περιλαμβάνει την ανακοίνωση του αποτελέσματος της εξέτασης, την παροχή πληροφοριών σχετικά με το HIV και την απαραίτητη κατά περίπτωση ψυχολογική υποστήριξη. Δεν θα μεταφέρουμε περιττό όγκο πληροφοριών. Θα ακούσουμε προσεκτικά τον οροθετικό άνθρωπο και θα του δώσουμε τις πληροφορίες που έχει ανάγκη.

Δημιουργία Κέντρου Check Point στις εγκαταστάσεις του ΚΥΦΑ στη Λεμεσό.
Χώρος Δημοσιογραφικής Διάσκεψης:
Ημερομηνία: Τρίτη 21 Φεβρουαρίου 2017
Ώρα: 11:00

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το ΚΥΦΑ επισκεφθείτε τους πιο κάτω συνδέσμους:

Τηλεοπτική Καμπάνια ΚΥΦΑ 2016: https://www.youtube.com/watch?v=LDp4ycrFWqM
KYFA Facebook Page: https://www.facebook.com/KYFAsupportcenter/
KYFA Website: https://www.kyfahivcenter.com
Για περισσότερες Πληροφορίες: +357 25 340 305, +357 99 575 074

Συνδεθείτε Μαζί Μας

ΚΥΦΑ (Κέντρο Υποστήριξης Ανθρώπων Που Ζουν Με HIV/AIDS). Tο Κέντρο Υποστήριξης ιδρύθηκε το Δεκέμβριο του 2000 από μια μικρή ομάδα των γυναικών και των ανδρών, που αναγνώρισε την ανάγκη για υποστήριξη των ανθρώπων που ζουν με HIV/AIDS.

Γινετε Μέλος Του Κ.Υ.Φ.Α Και Πληρώστε Μια Μικρη Συνδρομή Για Ένα Χρόνο Της Τάξης Των €20. Κάντε Κλικ Στον Πιο Κάτω Σύνδεσμο Για Να Κατεβάσετε Την Φορμα Εγγραφής.

ΓΙΝΕ ΜΕΛΟΣ