Σας Ευχαριστούμε πολύ που μοιραστήκατε μαζί μας την εμπειρία σας στο KYFA – CheckPoint. #FULLWOMAN

Εξετάσεις «ταμπού»: η εμπειρία μας στο Κέντρο
Το ΚΥΦΑ σου τις παρέχει δωρεάν

"Η εμπειρία μας στο Κέντρο"

"Η εμπειρία που θα μοιραστώ μαζί σας ξεκίνησε όταν είδαμε τυχαία μια διαφήμιση του Κ.Υ.Φ.Α. για δωρεάν εξέταση HIV, Ηπατίτιδας Β-C και Σύφιλης στο Facebook. Δεν είχαμε ξανακούσει για το Κ.Υ.Φ.Α. και μας κίνησε το ενδιαφέρον. Αποφασίσαμε ότι άξιζε να το ψάξουμε περισσότερο.

Δυστυχώς, οι εξετάσεις για τον HIV και γενικά για τα ΣΜΝ θεωρούνται ακόμα ταμπού στην χώρα μας, κάτι που αποθαρρύνει πολλούς από το να μπουν στην διαδικασία να τις κάνουν. Με αφορμή και την Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS την 1η Δεκεμβρίου, αποφασίσαμε να κάνουμε την περιβόητη εξέταση.

Λίγα λόγια για το Κ.Υ.Φ.Α.

Το Κ.Υ.Φ.Α. (Κέντρο Υποστήριξης Ανθρώπων Που Ζουν Με HIV/AIDS) είναι ένα αναγνωρισμένο μη κερδοσκοπικό σωματείο που έχει σαν κύριο στόχο την συμπαράσταση και την υποστήριξη των ανθρώπων που ζουν με HIV/AIDS, των οικογενειών και των συντρόφων τους. Ιδρύθηκε το 2000 με βασική προτεραιότητα την πρόληψη της λοίμωξης HIV, την καταπολέμηση των προκαταλήψεων και την ευαισθητοποίηση του κοινωνικού συνόλου γύρω από τα θέματα που αφορούν τη λοίμωξη HIV στην Κύπρο.

Οι υπηρεσίες του παρέχονται δωρεάν από καταρτισμένο προσωπικό και με απόλυτη εχεμύθεια και σεβασμό ως προς τα προσωπικά δεδομένα. Εκτός από την δωρεάν εξέταση, το κέντρο παρέχει ψυχοκοινωνική και νομική υποστήριξη, αλλά και 24ωρη δωρεάν γραμμή.

Πώς ήταν λοιπόν η εμπειρία μας;

Κλείνοντας ραντεβού

Η τηλεφωνική εμπειρία ήταν αρκετά ενθαρρυντική. Μιλήσαμε στο τηλέφωνο με μια γλυκιά κοπέλα η οποία μας βοήθησε αρκετά. Μας έδωσε πληροφορίες για τη διαδικασία που ακολουθείται, την εξέταση αλλά και το πόσο σημαντικό είναι να διασφαλίζεται η ανωνυμία όσων επισκέπτονται το κέντρο. Το κέντρο λειτουργεί με ραντεβού και είναι ανοιχτό και απογεύματα για όλους εμάς που δεν έχουμε και τόσο ευέλικτο πρόγραμμα.

Η μέρα της εξέτασης

Τις μέρες πριν επισκεφτούμε το κέντρο, είμασταν κάπως ανήσυχες και αγχωμένες. Όσο απειροελάχιστη κι αν θεωρούσαμε την πιθανότητα να βγει θετικό το τεστ, η πιθανότητα υπήρχε. Αυτός ήταν και ο κύριος λόγος άλλωστε που αποφασίσαμε να κάνουμε το τεστ.

Φτάσαμε λοιπόν στο κέντρο δέκα λεπτά πριν από το ραντεβού μας (talk about punctuality!). Πριν κατέβουμε, βάλαμε ένα έντονο κραγιόν, γιατί (*ακολουθεί life hack) εάν είναι να μάθεις τα δυσάρεστα, ας τα μάθεις νιώθοντας θεάρα.

Μας υποδέχτηκαν δύο μέλη του κέντρου και μετά τους τυπικούς χαιρετισμούς, μας έδωσαν πληροφορίες για την πρόληψη των ΣΜΝ, πόσο σημαντικός είναι ο έλεγχος για τον HIV αλλά και τις επικίνδυνες συμπεριφορές στο σεξ.

Μπαίνοντας στο δωμάτιο, είδα ότι οι τοίχοι του είχαν μπλε χρώμα και αυτό με καθησύχασε. Λέγεται ότι το μπλε χρώμα βοηθά στην ηρεμία και τη χαλάρωση αφού χαμηλώνει την πίεση και τους παλμούς της καρδιάς. Γι’ αυτό σκέφτηκα κατ’ ευθείαν ότι στο Κ.Υ.Φ.Α. νοιάζονται για τα άτομα που το επισκέπτονται. Καθώς περίμενα τον νοσηλευτή, απάντησα σε ένα ερωτηματολόγιο το οποίο περιείχε ερωτήσεις για την ηλικία, την επαρχία, τον αριθμό συντρόφων, τις γνώσεις προστασία κατά την σεξουαλική επαφή, τον σεξουαλικό προσανατολισμό.

Με ενημέρωσαν ότι το τεστ που θα έκανα είχε ένα «παράθυρο εγκυρότητας» τριών εβδομάδων μεταξύ μιας πιθανής μόλυνσης και της στιγμής που ο ιός εμφανίζεται στο τεστ. Δηλαδή δεν λαμβάνονται υπόψη οι τελευταίες τρεις εβδομάδες που προηγούνται του τεστ. Επίσης, δεν μιλάμε για θετικό ή αρνητικό αποτέλεσμα αλλά αντιδρών ή μη αντιδρών αποτέλεσμα. Στην περίπτωση που το τεστ δεν αντιδράσει, σημαίνει ότι δεν έχει ανιχνεύσει αντισώματα των ιών (HIV, Ηπατίτιδας Β-C και Σύφιλης) και συνεπώς, δεν υπάρχει ανάγκη να γίνουν περαιτέρω εξετάσεις. Στην περίπτωση που το τεστ αντιδράσει, τότε το άτομο θα προχωρήσει σε περεταίρω επιβεβαιωτικές εξετάσεις. Τα μέλη του Κ.Υ.Φ.Α. θα είναι εκεί για να καθοδηγήσουν και να συμβουλέψουν τα άτομα για τις εξετάσεις και τα βήματα που πρέπει να ακολουθηθούν.

Η εξέταση:

Η εξέταση είναι η ίδια με αυτή που μετράμε τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Ένα τσιμπηματάκι στο δάχτυλο, λίγη αναμονή, αποτελέσματα, τέλος.

Ο νοσηλευτής τοποθέτησε τα τέσσερα τεστ στο τραπέζι. Έμοιαζαν με μίνι τεστ εγκυμοσύνης. Έβαλε γάντια και πήρε την ειδική βελόνα, τρύπησε το δάχτυλο και με μια πιπέτα πήρε λίγες σταγόνες αίμα για κάθε τεστ. Τις τοποθέτησε στο ειδικό σημείο των τεστ και περιμέναμε. Μου εξήγησε ότι για λόγους ασφαλείας, η βελόνα είναι μιας χρήσης και ότι αμέσως αφού χρησιμοποιηθεί επιστρέφει στο πλαστικό περίβλημα και δεν μπορεί να βγει.

Μερικά λεπτά βγήκαν τα αποτελέσματα. Ο νοσηλευτής μου εξήγησε ακριβώς πώς διαβάζονται τα τεστ. Η μια γραμμή δείχνει ότι το τεστ είναι έγκυρο, δηλαδή ότι έχει γίνει σωστά. Η δεύτερη γραμμή δείχνει ότι εάν το τεστ είναι αντιδρών, εάν δηλαδή υπάρχουν αντισώματα του συγκεκριμένου ιού.

Μέσα σε 10-15 λεπτά ολοκληρώνεις ένα πολύ σημαντικό τεστ και μαθαίνεις τα αποτελέσματα σχεδόν αμέσως. Πρόκειται για ένα τεστ που είναι ακόμη και στις μέρες μας περιτριγυρισμένο από ταμπού και προκαταλήψεις. Είναι όμως σημαντικό να γίνεται από όλους όσους είναι σεξουαλικά ενεργοί ή κάνουν κοινή χρήση βελονών. Δεν υπάρχουν ομάδες υψηλού ρίσκου αλλά πρακτικές υψηλού ρίσκου. Έχουμε όλοι υποχρέωση απέναντι στον εαυτό μας να γνωρίζουμε το στάτους μας. Χωρίς να ντρεπόμαστε ή να φοβόμαστε να κάνουμε εξετάσεις. Ο έλεγχος ίσως μια μέρα να μας σώσει τη ζωή.

Να θυμάστε όμως ότι, και σε αυτή την περίπτωση, η καλύτερη θεραπεία είναι η πρόληψη."

Περισσότερες πληροφορίες: www.kyfahivcenter.com/
Ωράριο Λειτουργίας του Κ.Υ.Φ.Α. Checkpoint: Δευτέρα & Πέμπτη: 16:30 – 19:30

Πού βρίσκεται: Παλαιό Νοσοκομείο Λεμεσού. Συγκεκριμένα, σε έναν εξωτερικό, ειδικά διαμορφωμένο χώρο απέναντι από την καφετέρια (στα αριστερά της εισόδου του νοσοκομείου).

Τηλέφωνο Επικοινωνίας: 25 340 305

Source